Gümüşhane neyi ile ünlü?
Gümüşhane, Doğu Karadeniz bölgesinin iç kesiminde yer alır. Adını gümüş yataklarının bolluğundan alır. Gümüşhane’de çok sayıda meyve, ceviz ve dut ağacı vardır. Özellikle kuşburnu ve dut posası ile ünlü olan Gümüşhane, çok sayıda nehrin bulunduğu dağlık bir coğrafyaya sahiptir.
Gümüşhane’nin özellikleri nelerdir?
Ünlü Gümüşhane Kaplıcaları da kuzey kesiminde yer almaktadır. Genellikle dağlık ve engebeli bir araziye sahip olan Gümüşhane ili, %60 dağ, %29 plato ve %11 ovalardan oluşmaktadır. İlin en yüksek noktası 3,5 km’dir.
Gümüşhane geçim kaynağı nedir?
Gümüşhane ili ekonomisi büyük ölçüde tarım ve hayvancılığa dayalı olup, ildeki yeraltı ve yerüstü su kaynaklarının zenginliği tarım, hayvancılık ve su ürünleri üretimi için elverişli koşullar yaratmaktadır.
Gümüşhane kökeni nedir?
Etimoloji Şehir, adını yakındaki gümüş madenlerinden almıştır. Bizans döneminde şehrin bulunduğu bölge Haldia (Çaldiya) olarak biliniyordu. 17. yüzyıldan itibaren yerleşim yeri Osmanlı kaynaklarında Gümüşhane olarak adlandırıldı.
Gümüşhane halkına neden halt denir?
Aynı yazara göre Gümüşhane ve çevresi Urartuların batı kanadını oluşturmaktadır. Urartuların en büyük tanrısı Haldi; yazılı tarih kaynaklarında Gümüşhane, Kelkit ve Bayburt bölgelerinde yaşayan halka Halt denildiği belirtilmektedir. Urartu egemenliğinden sonra bölge Medler ve Persler’in egemenliğinde kalmıştır.
Gümüşhane nasıl bir yer?
Gümüşhane, Türkiye’nin Karadeniz bölgesinde doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihi ve kültürel mirasıyla da dikkat çeken bir şehirdir. Şehir dağlık bir araziye sahiptir ve yemyeşil bitki örtüsü, berrak akarsuları ve eşsiz yaban hayatıyla bilinir.
Gümüşhane nüfusu neden az?
Gümüşhane’nin nüfusu 2018 yılında 162 bin 748 iken 2020 yılında 141 bin 702’ye geriledi. 2021 yılında 150 bin 119’a yükselen nüfus, 2022 yılında yeniden düşüşe geçti. Nüfus azalmasının şehir dışına göç ve düşük doğum oranları gibi faktörlerden kaynaklandığı düşünülüyor.
Gümüşhane hangi ilden ayrıldı?
1870 Trabzon Yıllığı’nda Gümüşhane’yi Trabzon’un ilçeleri arasında görüyoruz. II. Abdülhamid döneminde Gümüşhane tekrar Trabzon Vilayeti’nin bir parçasıydı. Bu dönemin sonu olan 1908’de Batum 1878’de Rusya’ya devredildi ve Trabzon Vilayeti Trabzon ve Gümüşhane olarak devam etti.
Gümüşhane havası temiz mi?
Temiz hava ve iklim: Gümüşhane, temiz ve ferah dağ havasıyla bilinir. Özellikle şehir merkezinden kaçıp temiz hava solumak isteyenler için cazip bir seçenektir.
Gümüşhane laz mı?
Türk milliyetçiliği ve edebiyatının en önemli isimlerinden biri olan Hüseyin Nihal Atsız, baba tarafından Torul’ludur. Gümüşhane ilimiz Karadeniz bölgesinde olduğu için “Laz var mı?” gibi sorularla karşılaşabilirsiniz. Gümüşhane’de Laz yerleşimi yoktur.
Gümüşhane neden göç veriyor?
Gümüşhane, elverişsiz coğrafi koşulları nedeniyle yıllardır göç olaylarına maruz kalmıştır. İl topraklarının topoğrafik konumundan kaynaklanan arazi sıkıntısı ve bunun sonucunda ortaya çıkan maddi sıkıntılar göç olaylarına yol açmıştır.
Gümüşhane Rum mu?
Gümüşhane ve çevresinde Hıristiyan nüfusun daha erken yayılmasının önemli nedeni, Trabzon-Pontus Yunan devletidir. Nüfus mübadelesi ve sürgüne kadar, Ortodoks ve Gregoryen nüfusun yaklaşık yüzde 30’u hala bölgede yaşıyordu ve sonraki yıllarda İslam, yüzde 100’lük bir payla baskın inanç sistemi haline geldi.
Gümüşhane Alevi mi?
Gümüşhane’deki ana dini renk Sünniliktir. Ancak son yıllarda, il halkı arasında geleneksel olarak var olan Alevi inancına ek olarak, Şii mezhebinin üyeleri de ortaya çıkmıştır.
Gümüşhane’de neden çok kilise var?
Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan Gümüşhane, zengin madenleriyle tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Gümüşhane’de uzun yıllar varlığını sürdüren medeniyetler ibadetlerini yerine getirmek için birçok kilise inşa etmişlerdir.
Gümüşhane hangi soydan gelir?
Türkmen akınlarından önce bölgeye Hazarlar, Peçenekler ve Çepniler gibi Türk kabileleri yerleşmişti. Çepniler 24 Oğuz kabilesinden biri olup Anadolu’nun fethinde ve Türkleşmesinde önemli rol oynamışlardır.
Gümüşhane denince aklımıza ne gelir?
Gümüşhane denince akla ilk gelen pestil ve kömedir. Pestil ve köme bir tatlı çeşididir. Köme ve pestil aslında atıştırmalık olarak yenir. Sadece Gümüşhane’de bulunan ve herkesin sevdiği bir tatlıdır.
Gümüşhane’de en çok ne yetişir?
İlde genellikle vişne, elma, armut ve dut üretilir. Son yıllarda ceviz üretimi yaygınlaşmıştır. İlde vişne, elma ve ceviz yetiştiriciliğinin geliştirilmesi için uygun potansiyel vardır. Meyve yetiştiriciliği çoğunlukla iç tüketime yöneliktir.
Gümüşhane’nin neyi meşhur hediyelik?
Gümüşhane’de satın alabileceğiniz hediyelik eşyalar şunlardır: hamur, halı, ahşap sanat ürünleri, güveç, kilim, gümüş ürünleri ve kuşburnu. Gümüşhane gezinizi sonlandırmadan önce yerel pazarlardan ve çeşitli dükkanlardan hamur satın alabilir ve sevdiklerinize hediye edebilirsiniz. … halı. … güveç … halı … gümüş ürünleri. … kuşburnu.
Gümüşhane neyi meşhur yerleri?
Gümüşhane’de Gezilecek YerlerAltınpınar Limni Gölü Tabiat Parkı Gümüşhane’nin doğal güzellikleri arasında Limni Gölü muhteşem manzarasıyla öne çıkıyor. … Santa Harabeleri. … 3. Krom Vadisi. … Satala Antik Kenti (Sadak Antik Kenti) … Karaca Mağarası … Kürtün Örümcek Ormanları … 7. Sarıçiçek Köy Odaları … 8. Kov Kalesi.