Balıkgözü nasıl yazılır TDK?
Bu kelime sıklıkla balık gözü olarak yanlış yazılır. Doğru kullanımı balık gözü biçiminde olmalıdır.
Turna gagası bitkisi nasıl yazılır TDK?
Turnagagası, Geraniaceae familyasının Geranium cinsini oluşturan, çiçekleri için bahçecilikte yetiştirilen, dünyanın her yerinde yaygın olarak bulunan otsu bitkilerin ortak adıdır.
TDK Türkçede nasıl yazılır?
Türkçe kelimesinin doğru yazımı En yaygın yanlış kullanım “Türkçede”dir.
TDK’ye nasıl yazılır?
Küçük harfli kısaltmalara eklenen ekler sözcüğün telaffuzuna göre yapılır: cm’yi, kg’dan, mm’den, kr.un. Büyük harfli kısaltmaların yanı sıra kısaltmanın son harfinin telaffuzu da dikkate alınır: BDT’ye, TDK’den, THY’de, TRT’den, TL’nın, vb.
Turnagözü nasıl yazılır?
Renk Adları: Bakla, Bal Kavunu, Camgöbeği, Sarımsı Kahverengi, Fildişi, Kuru Gül, Kavun, Nar, Ördek Başı, Ördek Gagası, Tavşan Ağzı, Tavşan Kanı, Turna Gözü, Buharlı Duman, Ekşi Kiraz, Bebek Ağzı, vb.
Yeşil zeytin nasıl yazılır?
Yazımı değiştirilen sözcükler arasında “unvan”, “mütevelli” ve “yeşil zeytin” gibi yaygın kullanılan sözcükler de yer alıyor. Güncellemeye göre, “unvan” kelimesi “unvan” olarak değiştirilirken, “mütevelli” yerine “mütevelli”, “yeşil zeytin” yerine de “yeşil zeytin” ifadelerinin kullanılması kabul edildi.
Deve dikeni neden ayrı yazılır?
Örneğin; köpek balığı, devedikeni, kuru kayısı, ateş böceği, bal arısı, Ankara kedisi gibi kelimeler bir araya geldiğinde iki kelimenin anlamı değişmez. Bu nedenle bu tür bileşik kelimeler ayrı yazılır.
Çörek otu nasıl yazılır?
kuru fasulye, kuru incir, soğan, kuru üzüm vb. UYARI: çiçek dışındaki anlamları olan fasulye çiçeği (renk), nar çiçeği (renk), suçiçeği (hastalık); ot dışındaki anlamları olan öksürükotu (barut), fare otu (arsenik); sesi düşen çörek otu ve geleneksel olarak yazılan semizotu ve dereotu yan yana yazılmıştır.
Bitki isimleri nasıl yazılır TDK?
22. Renk adlarıyla oluşturulan bitki, hayvan veya hastalık adları yan yana yazılır: akçaağaç, ladin, karadut, sarı çiçek; alabalık, beyaz sinek, boz ayı; badana, beyaz badana, mavi küf, mavi küf vb.
Siyah zeytin nasıl yazılır?
Siyah, zeytin kelimesini tanımladığı için sıfat işlevi görür. Bu yüzden ayrı yazılır. Bu kelime sıklıkla siyah zeytin olarak yanlış yazılır. Doğru kullanım siyah zeytin şeklinde olmalıdır.
Adedi mi adeti mi?
Çekimlemetekilyalınadetbelirtmeadediyönelmeadedebulunmaadette40 satır daha
Gardrop nasıl yazılır TDK?
TDK’ya göre Garderobe kelimesinin doğru yazımı “Garderobe”dir. Diğer yazılar yanlış kabul edilir.
Burdayım mı buradayım mı?
Türk Dil Kurumu (TDK) kılavuzuna göre sözcüğün yanlış kullanımı “Burda”, doğru kullanımı ise “Burada”dır.
Gözyaşı nasıl yazılır 2024?
TDK’ya göre “tear” kelimesinin doğru yazımı “tear”dır. Diğer yazılar yanlış kabul edilir.
Asfalt nasıl yazılır TDK?
TDK’ya göre asfalt kelimesinin doğru yazımı “asfalt”tır.
Balıksırtı nasıl yazılır TDK?
“Herringbone” kelimesinin doğru yazımı “herringbone”dur. Ayrı ayrı yazılsaydı yanlış yazılmış olurdu. Bu yüzden “herringbone” olarak yazmak yanlış bir kullanımdır. Bu kelimenin doğru yazımı herringbone’dur.
Balıklı Göl nasıl yazılır TDK?
Şanlıurfa şehir merkezinin güneybatısında bulunan ve Hz. İbrahim’in ateşe atıldığına inanılan Balıklıgöl (Ayn-ı Zeliha ve Halil-Ür Rahman Gölleri), İslam dünyası için kutsal sayılan balıkları (sazan balıkları) ve çevresindeki tarihi eserleriyle Şanlıurfa’nın en çok ziyaret edilen gölleridir. Tarihi mekanlardan biridir.
Tuna nehri nasıl yazılır TDK?
14. Yer adlarında ilk isimden sonra gelen sözcükler deniz, ırmak, göl, dağ, boğaz vb.’dir. Tabiatı belirten ikinci isimler büyük harfle başlar: Ağrı Dağı, Aral Gölü, Anadolu Yakası, Çanakkale Boğazı, Dicle, Ege Denizi, Erciyes Dağı, Fırat, Süveyş Kanalı, Tuna, Van Gölü, Zigana Geçidi vb.
Yılan balığı nasıl yazılır TDK?
Adını bir hayvan türünden alır: ada balığı, aslan balığı, dil balığı, fulya, yayın balığı, kılıç balığı, köpek balığı, ton balığı, yılan balığı; acı balık, bıyıklı balık, dikenli balık vb.