Hukukta borç kavramı nedir?
Borç: Bir kişiyi (borçlu) başka bir kişiye (alacaklı) karşı bir eylemde bulunmaya (bir şey yapmak, vermek veya yapmamak) mecbur eden yasal bir yükümlülüktür. Borçlu: Alacaklıya karşı bir borcu üstlenen kişi.
Borç diğer adı nedir?
Bu iki kişi alacaklı ve borçludur. Alacaklı tarafından talep edilecek nesne bir talebi temsil ederken, aynı nesne borçlu için bir yükümlülük yaratır. Bir borç veya talebe hukuki anlamda bir performans denir. Eylem üç şekilde gerçekleşebilir.
Borç türleri nelerdir?
Borç nedir? Türleri nelerdir?2.1 1. Kişisel borç2.2 2. Ticari borç2.
Borç unsurları nelerdir?
Her borç ilişkisinde üç temel unsur vardır: alacaklı (dâin), borçlu (medîn) ve eylem (mevzû). Bunlara borcun tarafları, borcun konusu ve borcun nedeni denir. Borca taraf olanlar, borcu yerine getirmekle yükümlü olan borçlu ve borcun adına yerine getirildiği alacaklı’dır.
Borç tanımı nedir?
“Borç”, alacaklının borçludan talep etme hakkına sahip olduğu ve borçlunun da ifa etmekle yükümlü olduğu tek bir edim veya talepten oluşan hukuki ilişkidir.
Borçluyu sürekli aramak suç mu?
Borçlunun sürekli aranması, tehdit edilmesi veya taciz edilmesi kanunen yasaktır. Vaka çalışması: Bir alacaklının borçluyu günde birkaç kez arayarak taciz etmesi Yargıtay kararlarında “taciz” olarak değerlendirilmiş ve bu durumda alacaklıya yasal yaptırımlar uygulanmıştır.
Borcu olan kişiye ne denir?
Borç; bir şey yapmak, bir şey vermek, bir şey yapmaktan kaçınmak veya cezalandırılmak. Hukukumuzda bu borcu ödemek zorunda olan kişiye borçlu denir. Kişinin yapmak zorunda olduğu eyleme hukukumuzda edim denir.
Borçlar hukuku hangi hukuk dalına girer?
Borçlar hukuku: Aslında medeni hukukun ayrılmaz bir parçası olan borçlar hukuku, özel hukukun, özel kişiler arasındaki borç ilişkilerini düzenleyen bir alt dalıdır. Devletler veya kişiler arasındaki ilişkilerle ve ortaya çıkan uyuşmazlıkların çözümüyle ilgilenen bir özel hukuk dalıdır.
Hukukta ifa ne demek?
Bir şeyi kullanma ve ondan bir yarar sağlama yetkisini veren gerçek bir haktır. Sözlü olarak, söz söyleyerek. 1. Yeterli olmak, yeterli miktarda olmak, kâfi gelmek, yeterli olmak. 2. Bir işi yapma veya yerine getirme yeteneğine sahip olmak.
Borcu sona erdiren haller nelerdir?
Bir borç ilişkisinin sona ermesinin altı temel nedeni vardır. Bu nedenler arasında geri çekilme, sözleşmenin feshi, sözleşmenin sona ermesi, sözleşmenin iptali, sözleşmeden çekilme veya ifada olağanüstü zorluklar nedeniyle fesih ve borç ilişkisinin yeniden başlaması yer alır.
Muaccel olacak ne demek?
Acil; peşin ödeme; vadesi gelmiş; ödenmesi gereken hale gelmiş.
Yasal borç nedir?
Borçlu borcunu üst üste iki ay, yani 60 gün ödemezse ve bankanın verdiği bir aylık ödemesiz dönem içinde ödeme yapmazsa yasal süreç başlar. İlk iki ay içinde borçluya ihtar mektubu gönderilir ve kredi kuruluşu tarafından borçluya borcunu ödemesi için 30 gün daha süre verilir.
Borcun 3 kaynağı nedir?
“Dış” sorumluluk aslında borcun kaynaklarına atıfta bulunur. Bunlar; borçlar üç nedenden dolayı ortaya çıkar: 1. hukuki işlemler (sözleşmeler), 2. hukuka aykırı eylemler ve 3. haksız zenginleşme. Bir borç ilişkisinden bir dizi hak doğar ve bunların yerine getirilmesi alacaklı olan kişi tarafından talep edilebilir.
Hukuk işlem türleri nelerdir?
Hukuki işlem türleri: İşlemler, hayatta olanlar arasında ölümle ilgili işlemler, tazminatlı veya tazminatsız işlemler, illiyet bağı olan veya olmayan işlemler ve borçların kurtarılması amacıyla yapılan işlemler.
Borç ödenmeyince ne olur?
Ödenmemiş kredi borçları belirli bir süre sonra kovuşturulur. Yasal işlemlerde, borcu üstlenen banka veya varlık yönetim şirketi tüketiciden borcu tahsil etmeye çalışır. Tüketiciye çeşitli ödeme seçenekleri sunulur. Ancak ödemeler yapılmazsa, borca el konulabilir.
Hukukta eksik borç ne demek?
Tamamlanmamış borçlar, dava ve izlenemeyen borçlar. Doğal yükümlülükler, talep edilemeyen veya uygulanamayan yükümlülükler. Tamamlanmamış borçlar, alacaklıya borçluyu dava etme ve takip etme hakkı vermeyen borçlardır. Bu gruptaki borçlar, geçersizlik veya imkânsızlık nedeniyle yerine getirilemeyen borçlar değildir.
Borcun ilkeleri nelerdir?
Borçlar hukukunun temel ilkeleri şunlardır: Bu ilkeler arasında irade özgürlüğü, orantılılık, dürüstlük, kusur sorumluluğu, karşılıklılık, borçlunun huzurunda ifa ve tarafların zararına borç yaratılmaması yer alır. Borçlar hukuku davaları bu ilkelere göre müzakere edilir.
İFA ne demek borç hukuku?
İFASI KAVRAMI: Bu, borçlunun alacaklıya karşı borcunun konusu olan borcun uygun şekilde ifası yoluyla borcun sona ermesidir. İFASI NESNELERİ: Borcun konusu. Kısmi bir borç veya bir borç türü olabilir. TAM İFASI: Bu, borcun tam olarak ifasıdır.
Hukuk icra borcu nedir?
İcra hukuku, borçlarını ödemeyen borçlunun borçlarının, alacaklının talebi üzerine, alacaklının işini kolaylaştıracak şekilde devlet tarafından ödenmesini sağlayan hukuk dalıdır. Alacak, devlet gücüyle taşınır veya taşınmaz mallara el konularak ödenir.