Türkiye’de ilk gözlem uydusu nedir?
Metre altı çözünürlüğe sahip ilk yerli ve milli gözlem uydumuz İmece, uzaya başarıyla fırlatıldı. Türkiye’nin metre altı çözünürlüğe sahip ilk yerli ve milli gözlem uydusu İMECE, ABD’nin Kaliforniya eyaletindeki Vandenberg Uzay Üssü’nden Türkiye saati ile 09:48’de başarıyla uzaya fırlatıldı.
Türkiye’nin ilk uydusu nedir?
Türkiye’nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A, 8 Temmuz’u 9 Temmuz’a bağlayan gece saat 02.30’da, SpaceX’in ABD’nin Florida eyaletine bağlı Cape Canaveral kentindeki fırlatma merkezinden Falcon 9 roketiyle uzaya fırlatıldı.
RASAT Türkiye’de tasarlanıp üretilen ilk yer gözlem uydusu mudur?
RASAT, Türkiye’de geliştirilen ve üretilen ilk Dünya gözlem uydusudur. BiLSAT uydusundan sonra Türkiye’nin ikinci uzaktan algılama uydusudur.
BiLSAT ülkemizin ilk gözlem uydusu mudur?
BİLSAT, Türkiye’nin ilk elektro-optik Dünya gözlem ve uzaktan algılama uydusudur. 27 Eylül 2003’te, Rusya’nın Plesetsk fırlatma rampasından Cosmos-3 fırlatma aracıyla fırlatılmıştır. BİLSAT, beş yıllık bir görev için tasarlanmıştır; 686 km yükseklikte Güneş ile senkronize bir yörüngededir.
Ülkemizin ilk uydusu nedir?
Uzay teknolojileri alanında çalışmaları ivme kazanan ülkemizin uzay serüveni, 1994 yılında Türksat 1A uydusuyla başladı. Şu anda 5 haberleşme uydusu ve 3 yer gözlem uydusu (keşif uydusu) olmak üzere toplam 8 aktif uydumuz bulunuyor.
Türkiye’nin gözlem uyduları nelerdir?
Çalışmalar devam etmekle birlikte; Ülkemizin şu anda uzayda 8 adet aktif uydusu bulunmaktadır. Bunlardan 5 tanesi haberleşme (TÜRKSAT 3A, TÜRKSAT 4A, TÜRKSAT 4B, TÜRKSAT 5A, TÜRKSAT 5B) ve 3 tanesi de gözlem (GÖKTÜRK-1, GÖKTÜRK-2 ve RASAT) amaçlıdır.
İlk yerli uydumuzun adı nedir?
Türkiye’nin ilk yerli ve milli uydusu Türksat 6A, uzaydaki görevine başlamak üzere fırlatıldı. Bugün “Türk” komutası altında uzay uçuşuna başlayan Türksat 6A hakkında yorum yapan TÜBİTAK UZAY Enstitüsü Müdürü Mehmet Nefes, “Şu anda uydumuzun tüm alt sistemleri nominal olarak çalışıyor.” dedi.
Türkiye’nin uydusu hangisi?
Türksat 4A Uydusu Türksat 4A haberleşme uydusu, 14 Şubat 2014’te Kazakistan’daki Baykonur Uzay Üssü’nden bir Proton roketiyle uzaya fırlatıldı. Türksat 4A, Ku bandında Türkiye, Kuzey Afrika, Avrupa, Orta Doğu, Asya ve Sahra Altı Afrika bölgelerini kapsıyor. Uyduda ayrıca Ka bandı da kullanılıyor.
Türkiye’de kaç uydu var?
Türkiye’nin mevcut uydu filosunda şu anda üç haberleşme uydusu ve üç gözlem uydusu bulunmaktadır. Haberleşme uyduları Türksat 3A, Türksat 4A ve Türksat 4B haberleşme ihtiyaçlarını karşılarken, gözlem uyduları Göktürk 1, Göktürk 2 ve Rasat gözlem yapmaktadır.
Göktürk 1 gözlem uydusu mu?
Göktürk 1, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. 0, Milli Savunma Bakanlığı için TAI ve Aselsan’ın teknoloji desteğiyle İtalyan uzay şirketi Telespazio tarafından tasarlanıp geliştirildi.
RASAT uydusunun diğer adı nedir?
Elektrikli Tahrik Motoru Geliştirme ve Test Altyapısı, HALL Etkili İtici Motorlar olarak da adlandırılmakta olup TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilen bir tür elektrikli tahrik sistemidir.
BiLSAT ve RASAT ne uydusu?
RASAT araştırma uydusu, BiLSAT uydusundan sonra Türkiye’nin ve TÜBİTAK UZAY’ın sahip olduğu ikinci uzaktan algılama uydusudur. Türk mühendisleri tarafından tasarlanıp geliştirilen yüksek çözünürlüklü optik görüntüleme sistemi ve yeni modüllere sahip olan RASAT, Türkiye’de tasarlanıp üretilen ilk Dünya gözlem uydusudur.
Türkiye’nin ilk gözlem uydusuna ne ad verilir?
Türkiye’de geliştirilen ve üretilen ilk Dünya gözlem uydusu olan Rasat uydusu, Rusya’nın Tübitak Uzay yönetiminde 17 Ağustos 2011’de fırlatıldı. Dünya yörüngesinde 50.000’den fazla tur atan Rasat, 19.138 görüntü ve 17 milyon 224.000 200 kilometrekarelik görüntü yakaladı.
Türkiye’nin ilk yapay uydusu nedir?
Türkiye, uzaydaki ilk yerini 1994 yılında aldı. Ocak ayında uzaya fırlatılan Türksat 1A, fırlatılıştan kısa bir süre sonra patladı ve aynı yıl fırlatılan Türksat 1B, Türkiye’nin uzaya giden ilk yapay uydusu olarak tarihe geçti.
Bilsat hala aktif mi?
2003 yılında fırlatılan BİLSAT uydusu, Ağustos 2006’da görevine son verdi. BİLSAT uydusunun iki pil hücresinin ömrünün dolması nedeniyle Ağustos 2006’da enerji depolayamaz hale gelen uydunun faaliyetlerine son verildi.
Göktürk 1 gözlem uydusu mu?
Göktürk 1, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. 0, Milli Savunma Bakanlığı için TAI ve Aselsan’ın teknoloji desteğiyle İtalyan uzay şirketi Telespazio tarafından tasarlanıp geliştirildi.
Türkiye’ye ait ilk yüksek çözünürlüklü milli yer gözlem uydumuz nedir?
Türkiye’nin ilk yerli yüksek çözünürlüklü Dünya gözlem uydusu İMECE, ABD’deki Vandenberg Hava Kuvvetleri Üssü’nden fırlatıldı.
RASAT uydusunun diğer adı nedir?
Elektrikli Tahrik Motoru Geliştirme ve Test Altyapısı, HALL Etkili İtici Motorlar olarak da adlandırılmakta olup TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilen bir tür elektrikli tahrik sistemidir.
Göktürk-2 keşif uydusu mu?
Göktürk-2, TÜBİTAK UZAY ve TAI işbirliğiyle geliştirilen bir keşif uydusudur. 18 Aralık 2012’de Çin’deki Jiuquan Fırlatma Üssü’nden fırlatılmıştır. Uydunun ağırlığı 409 kg’dır ve siyah beyazda 2,5 metre, renklide ise 5 metre çözünürlüğe sahiptir.