Uzlaştırma neden yapılır?
Bir suçtan dolayı başlatılan soruşturma veya ceza yargılaması sırasında, uzlaştırma kapsamında; şüpheli veya sanık ile mağdur, suçtan zarar gören veya kanuni temsilcisinin, Cumhuriyet savcısı tarafından atanacak tarafsız arabulucu vasıtasıyla, anlaşarak uyuşmazlığı çözmeleri sağlanmaktadır.
Uzlaşmanın önemi nedir?
Uzlaşmanın amacı nedir? Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu’na göre arabuluculuk, mağdurun haklarının korunmasını ve suçlunun topluma yeniden kazandırılmasını sağlar. Sürecin sonunda mağdur ve suçlu özgür iradelerini ortaya koyarlar. Süreç boyunca bu konuda eğitim almış ve olaya müdahil olmayan bir arabulucu atanır.
Uzlaşma olursa ne karar verilir?
Uzlaşma aşamasında zamanaşımı işlemez ve uzlaşma aşamasında tarafların beyanları anlaşma sağlanamazsa dosyada delil olarak sunulamaz. Uzlaşma Sağlanmışsa: Şüpheli, uzlaşma sonucunda edimini derhal yerine getirirse kovuşturmaya yer olmadığına karar verilir.
Uzlaşı neden önemlidir?
Arabuluculuk usulüne uygun olarak yapılırsa, prosedürden doğabilecek yasal masraf ve yüklerden kurtulabilirsiniz. Uzlaşma durumunda, suçtan zarar gören kişinin uğradığı zararın tazmini imkânı vardır. Uzlaşma teklifini kabul eden tarafların uzlaşma zorunluluğu yoktur. Uzlaşma sağlanana kadar uzlaşmama hakkına sahiptirler.
Uzlaşmanın amacı nedir?
Arabuluculuğun amacı, ceza adalet sisteminin mağdurun çıkarlarını gözetmesini, mağdurun tatminini sağlamasını, suça ilişkin salt cezai yaptırımlar koymak yerine, zararın giderilmesine ve telafi edilmesine odaklanmasını sağlamaktır.
Uzlaşmada ne kadar para istenir 2024?
Uzlaştırma sürecinin olumsuz sonuçlanması halinde arabulucuya 2-3 taraf varsa 885-1180 lira, 4-6 taraf varsa 1180-1480 lira, 7-9 taraf varsa 1480-1775 lira, 7-9 taraf varsa 1480-1480 lira, 10 ve üzeri taraf varsa 1775 lira ücret ödenecek. Bu durumda 1775 ile 2 bin 70 lira arasında bir ücret ödenecek.
Uzlaşma teklifi ilk kime yapılır?
Uzlaşma teklifinin öncelikle kime yapılması gerektiği konusunda yasal bir düzenleme bulunmamakla birlikte, değerli hocam Dr. Cengiz Apaydın’ın önerisi doğrultusunda öncelikle mağdura veya suçluya uzlaşma teklifinde bulunulması makul olacaktır.
Dava uzlaşmaya giderse ne olur?
Dava arabuluculuğa giderse dava reddedilir ve taraflar arasında tazminat davası açılamaz. Anlaşma sağlanamazsa mahkeme süreci devam eder. Arabuluculuk cezası nedir? Arabuluculuk, ceza yargılamasında taraflar arasında bir anlaşma yoluyla davanın reddedilmesine olanak tanıyan bir süreçtir.
Uzlaştırma yüz yüze mi?
Dosyanın süresi göz önüne alındığında, arabulucunun cezaevine gidip tutuklu/hükümlü tarafla görüşmesi bazen tercih edilebilir, çünkü bu SEGBİS ve bildirimden daha pratik olarak değerlendirilir. Arabulucunun cezaevinde tutuklu veya hükümlüyle şahsen görüşme hakkı vardır.
Uzlaşma avukatı ücretini kim öder?
Arabulucuya ücret ödüyor muyum? Taraflar arabulucunun çalışması için ücret ödemezler. Taraflar anlaşırlarsa ücret devlet tarafından ödenir. Anlaşma sağlanamazsa mahkumiyet halinde mahkeme masrafları sanıktan tahsil edilir.
Sanık suçu kabul etmezse ne olur?
Masumiyet karinesi ayrıca sanığın soruşturma ve kovuşturma sürecinde dezavantajlı duruma düşmemesini sağlar. Yargılama sırasında masum olduğu varsayılan şüpheli veya sanığın suçluluğu açık ve kesin bir şekilde kanıtlanmazsa, “şüphenin yararı ilkesi” uyarınca beraat kararı verilmelidir.
Uzlaşma olduktan sonra ne olur?
Arabuluculuk şartları oluşmamışsa mahkeme yargılamaya kaldığı yerden devam eder (CMK m. 254/2). Arabuluculuk gerçekleştiği takdirde, arabuluculuk sırasında belirlenemeyen veya arabuluculuktan sonra ortaya çıkan zararlar hariç olmak üzere, soruşturulan suçtan dolayı tazminat davası açılamaz (CMK m. 254/2).
Uzlaşmak için para istenir mi?
10-Devlet uzlaşma için ücret talep ediyor mu? Devlet uzlaşma için sizden herhangi bir ücret talep etmez. Uzlaşma ücretsizdir. Ancak yukarıda belirtildiği gibi, diğer taraf uzlaşma için sizden para talep edebilir.
Uzlaşının yararları nelerdir?
Şüpheli veya sanığın ve mağdur veya suçtan zarar gören kişinin sorumluluklarını gerçekten bilmeleri ve cezalandırıcı olmayan bir ortamda yol almaları için ihtiyaç duydukları şeyleri anlamalarını sağlar.
Uzlaşma sağlanamazsa ne olur?
Anlaşma sağlanamazsa, uzlaştırma kuruluna bağlı Cumhuriyet savcılığı önce iddianame düzenleyerek kamu davası açar. Ceza kovuşturması sırasında uzlaşma sağlanmış ancak anlaşma sağlanamamışsa yargılamaya devam edilir.
Uzlaştırma hangi suçlarda olur?
Uzlaştırmaya tabi suçlar Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun 253. maddesinde düzenlenmiştir. Bu suçlar arasında hırsızlık, dolandırıcılık, saldırı, hakaret ve tehdit gibi suçlar yer almaktadır. Uzlaştırmaya tabi suçlar bağlamında, suçun mağduru bunu bildirmek zorundadır.
Uzlaşma ücretini kim öder?
Bu sürecin masrafları başlangıçta taraflara fatura edilmez. Ancak müzakereler sırasında bir uzlaşmaya varılamazsa ve davalı yargılama sonucunda mahkum edilirse, arabulucu ücreti de dahil olmak üzere yargılama masrafları kendisine fatura edilir. Uzlaşmaya varılırsa, arabulucu ücreti devlet hazinesi tarafından ödenir.
Uzlaşma teklifi ilk kime yapılır?
Uzlaşma teklifinin öncelikle kime yapılması gerektiği konusunda yasal bir düzenleme bulunmamakla birlikte, değerli hocam Dr. Cengiz Apaydın’ın önerisi doğrultusunda öncelikle mağdura veya suçluya uzlaşma teklifinde bulunulması makul olacaktır.
Uzlaştırmaya gitmek zorunlu mu?
Uzlaşmaya tabi suçlar için uzlaştırmaya yönelik yasal bir zorunluluk vardır. Ayrıca uzlaşmaya istekli olduğunuzu da ifade etmelisiniz.